• 2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka Marmite
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • łyżka masła
  • woda lub najlepiej rosół do podlewania
  • mąka do zagęszczenia sosu [można pominąć zagęszczanie wedle uznania]
  • zioła do sosu : natka pietruszki, liście selera korzeniowego, lubczyk

Na maśle podsmażyć posiekaną drobno cebulę z porem i czosnkiem, dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa i chwilę smażyć całość na rumiano. Następnie podlać warzywa wodą lub rosołem, dodać wszystkie przyprawy, zieleninę i dusić sos na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie co jakiś czas mieszając i podlewając wodą lub rosołem w razie potrzeby. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić sos mąką. Podawać np. do kopytek i mięs.