Składniki :
- 2 pietruszki
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka Marmite
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- łyżka masła
- woda lub najlepiej rosół do podlewania
- mąka do zagęszczenia sosu [można pominąć zagęszczanie wedle uznania]
- zioła do sosu : natka pietruszki, liście selera korzeniowego, lubczyk
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć posiekaną drobno cebulę z porem i czosnkiem, dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa i chwilę smażyć całość na rumiano. Następnie podlać warzywa wodą lub rosołem, dodać wszystkie przyprawy, zieleninę i dusić sos na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie co jakiś czas mieszając i podlewając wodą lub rosołem w razie potrzeby. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić sos mąką. Podawać np. do kopytek i mięs.