Składniki :

  • 2 paczki krewetek [dowolne ulubione]
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 8 ząbków czosnku
  • makaron penne
  • 2 cytryny – sok
  • świeża kolendra
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • łyżka sosu ostrygowego
  • łyżka masła
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • koperek
  • sól, pieprz, chili
  • mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na maśle z oliwą usmażyć cebulę z czosnkiem, dodać krewetki, pomidorki koktajlowe pocięte na pół i dużego pomidora pokrojonego w dużą kostkę, przyprawić, dusić kilka minut na małym ogniu.
Dolać wino, dodać posiekaną kolendrę, sok z obu cytryn, sos ostrygowy i dalej dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut.
Sprawdzić smak, dodać koperek, ewentualnie doprawić i zagęścić sos mąką.
Podawać z makaronem penne, ryżowym lub spaghetti.
IMG_20160726_183103IMG_20160726_183132