Składniki :
- 2 paczki krewetek [dowolne ulubione]
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 8 ząbków czosnku
- makaron penne
- 2 cytryny – sok
- świeża kolendra
- szklanka białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka masła
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- koperek
- sól, pieprz, chili
- mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na maśle z oliwą usmażyć cebulę z czosnkiem, dodać krewetki, pomidorki koktajlowe pocięte na pół i dużego pomidora pokrojonego w dużą kostkę, przyprawić, dusić kilka minut na małym ogniu.
Dolać wino, dodać posiekaną kolendrę, sok z obu cytryn, sos ostrygowy i dalej dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut.
Sprawdzić smak, dodać koperek, ewentualnie doprawić i zagęścić sos mąką.
Podawać z makaronem penne, ryżowym lub spaghetti.