Składniki :
- – 300 g owoców morza
- – 1 szalotka lub zwykła cebula
- – 1 strąk czerwonej papryki
- – 1 papryczka chili
- – 3 cebule dymki (niekoniecznie)
- – 2 łyżki oliwy z oliwek
- – 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- – 200 ml bulionu drobiowego
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Szalotkę posiekać, paprykę pokroić w kostkę . Chili przekroić wzdłóż na pół i wyskrobać pestki a miąższ pokroić w drobne paseczki . Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody . Podgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę, dodać chili i zalać bulionem . Dodać mąke ziemniaczaną, wymieszać, zagotować . Dodać owoce morza (wcześniej ugotowane lub podsmażone na oliwie z cytryną), doprawić do smaku solą i pieprzem .