Składniki :

  • – 300 g owoców morza
  • – 1 szalotka lub zwykła cebula
  • – 1 strąk czerwonej papryki
  • – 1 papryczka chili
  • – 3 cebule dymki (niekoniecznie)
  • – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • – 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • – 200 ml bulionu drobiowego
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Szalotkę posiekać, paprykę pokroić w kostkę . Chili przekroić wzdłóż na pół i wyskrobać pestki a miąższ pokroić w drobne paseczki . Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody . Podgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę, dodać chili i zalać bulionem . Dodać mąke ziemniaczaną, wymieszać, zagotować . Dodać owoce morza (wcześniej ugotowane lub podsmażone na oliwie z cytryną), doprawić do smaku solą i pieprzem .