Składniki :
- opakowanie krewetek koktajlowych
- opakowanie krewetek średniej wielkości
- opakowanie małży [mogą być z muszlą]
- 1 duża cebula wysmażona na maśle
- 1 główka czosnku posiekanego w plasterki i podsmażonego na maśle
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki mascarpone
- mąka do zagęszczenia sosu
- łyżka masła
- ziemniaki na piure
Wykonanie :
Na patelni wymieszać usmażoną wcześniej cebulę i czosnek, dodać wszystkie owoce morza, przyprawy, wino, rosół, mascarpone, natkę pietruszki, masło a następnie na bardzo małym ogniu pod przykryciem dusić 7 minut. Po tym czasie gdy owoce morza będą gotowe sprawdzić smak sosu, doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos mąką. Gotować jeszcze na małym ogniu kolejne 3 minuty i podawać z ziemniakami piure.