Składniki :

  • opakowanie krewetek koktajlowych
  • opakowanie krewetek średniej wielkości
  • opakowanie małży [mogą być z muszlą]
  • 1 duża cebula wysmażona na maśle
  • 1 główka czosnku posiekanego w plasterki i podsmażonego na maśle
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki mascarpone
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • łyżka masła
  • ziemniaki na piure

Wykonanie :

Na patelni wymieszać usmażoną wcześniej cebulę i czosnek, dodać wszystkie owoce morza, przyprawy, wino, rosół, mascarpone, natkę pietruszki, masło a następnie na bardzo małym ogniu pod przykryciem dusić 7 minut. Po tym czasie gdy owoce morza będą gotowe sprawdzić smak sosu, doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos mąką. Gotować jeszcze na małym ogniu kolejne 3 minuty i podawać z ziemniakami piure.