Składniki :
- 2 puszki tuńczyka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula usmażona na maśle
- 1 łyżka oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki mascarpone
- szklanka bulionu drobiowego
- kapary i oliwki do podania [ilość indywidualna]
Wykonanie :
Do blendera wrzucić jedną puszkę tuńczyka, czosnek, usmażoną cebulę, oliwę, sok cytrynowy, mascarpone, przyprawy, bulion i zmiksować na gładki mus. Podgrzać sos na patelni z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i oliwek z kaparami. Dusić na małym ogniu 5 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby do smaku i rozrzedzić bulionem jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty. Na koniec przed podaniem do sosu dodać drugą puszkę tuńczyka w kawałkach by nadać faktury do sosu. Podawać z makaronem.