Składniki :

  • 2 puszki tuńczyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula usmażona na maśle
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki mascarpone
  • szklanka bulionu drobiowego
  • kapary i oliwki do podania [ilość indywidualna]

Wykonanie :

Do blendera wrzucić jedną puszkę tuńczyka, czosnek, usmażoną cebulę, oliwę, sok cytrynowy, mascarpone, przyprawy, bulion i zmiksować na gładki mus. Podgrzać sos na patelni z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i oliwek z kaparami. Dusić na małym ogniu 5 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby do smaku i rozrzedzić bulionem jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty. Na koniec przed podaniem do sosu dodać drugą puszkę tuńczyka w kawałkach by nadać faktury do sosu. Podawać z makaronem.