Składniki :
- 3 ziemniaki
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- masło
- mąka
- pół filiżanki śmietany 12%
- sok z cytryny
- zakwas w butelce [żur]
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w dość drobną kostkę i ugotować [nawet rozgotować] w bulionie warzywnym.
Mąkę zasmażyć z masłem [zrobić klasyczną zasmażkę]
Zieleninę drobno posiekać.
Gdy ziemniaki będą gotowe, zagnieść je razem z wywarem na gładką pulpę [lub zblendować], dodać śmietanę, zieleninę, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem i na koniec dodać zasmażkę.
Pogotować całość na małym ogniu kilka chwil i zalać zakwasem [ilość wedle uznania – czy wolimy bardziej czy mniej kwaśny sos]
Tak sporządzony sos podawać do wszelakich pieczonych, grillowanych i gotowanych warzyw jak i mięs, szczególnie do drobiu.