Składniki :
- opakowanie makaronu spaghetti
- 15 cm laseczka wędzonej surowej kiełbasy [można wziąć już gotową kiełbasę]
- ser żółty lub z niebieską pleśnią
- kapary
- zielone oliwki
- 2 żółtka
- śmietana 12 %
- kubek wody z gotowania makaronu
- masło
- oliwa
- 3 małe cebule
- koperek
- sól, pieprz, kurkuma
Wykonanie :
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie i odstawić na bok.
Kiełbasę drobno pokroić razem z cebulą, kaparami i oliwkami i smażyć na średnim ogniu na maśle z oliwą przez 20 minut.
Ser utrzeć na tarce i połączyć z roztrzepanymi żółtkami, śmietaną, koperkiem i przyprawami.
Gdy kiełbasa z cebulą będzie gotowa wyłączyć gaz i cały czas mieszając wlewać jajeczno-śmietanową masę i mieszać aż całość przestygnie.
Ugotowany makaron podlać wodą z gotowania [nie cały kubek, trzeba miarkować ilość wody] i połączyć z sosem.
Podawać gorące.