Składniki :

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 15 cm laseczka wędzonej surowej kiełbasy [można wziąć już gotową kiełbasę]
  • ser żółty lub z niebieską pleśnią
  • kapary
  • zielone oliwki
  • 2 żółtka
  • śmietana 12 %
  • kubek wody z gotowania makaronu
  • masło
  • oliwa
  • 3 małe cebule
  • koperek
  • sól, pieprz, kurkuma

Wykonanie :
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie i odstawić na bok.
Kiełbasę drobno pokroić razem z cebulą, kaparami i oliwkami i smażyć na średnim ogniu na maśle z oliwą przez 20 minut.
Ser utrzeć na tarce i połączyć z roztrzepanymi żółtkami, śmietaną, koperkiem i przyprawami.
Gdy kiełbasa z cebulą będzie gotowa wyłączyć gaz i cały czas mieszając wlewać jajeczno-śmietanową masę i mieszać aż całość przestygnie.
Ugotowany makaron podlać wodą z gotowania [nie cały kubek, trzeba miarkować ilość wody] i połączyć z sosem.
Podawać gorące.