Składniki :

  • opakowanie spaghetti
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • główka czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • bazylia, tymianek
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • świeże małe habanero
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • opakowanie śmietany 18%
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • opakowanie mini krewetek
  • łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 brokuł
  • sól, pieprz, pomidory z solą morską, mieszanka włoska

Wykonanie :

W osolonej wodzie ugotować brokuły al dente i odstawić do odsączenia. Cukinię pokroić w plasterki, marchewkę w zapałki, cebulę w prążki, czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę pokroić w paski, habanero posiekać drobno, pomidorki poprzekrawać na połówki. Na łyżce masła z oliwą poddusić wszystkie warzywa kilka minut, dodać czosnek, cytrynę, zioła i wszystkie przyprawy, krewetki, brokuła, dodać pomidory z puszki, posiekaną natkę, śmietanę, parmezan i dusić na bardzo małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić a następnie dodać wcześniej ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.