Składniki :

  • passata pomidorowa
  • przecier paprykowy [najprościej zrobić własny miksując papryki czerwone np.]
  • kawałek chudego boczku
  • 5 ząbków czosnku
  • dowolne ulubione zioła [koperek, pietruszka, oregano itp]
  • czubata łyżka masła
  • makaron pełnoziarnisty spaghetti
  • kapary
  • łyżka ketchupu pikantnego
  • 2 małe papryczki chili
  • sól, pieprz, czubryca czerwona

Wykonanie :

Makaron ugotować klasycznie w osolonym wrzątku.
Boczek i czosnek pokroić drobniutko i usmażyć na rumiano po czym zalać passatą pomidorową i przecierem paprykowym.
Dodać posiekane zioła, masło, ketchup, przyprawy i posiekane chili i dusić sos na wolnym ogniu 20 minut.
Gdy sos zgęstnieje na tyle, że powstanie pulpa należy dodać kapary i połączyć sos z makaronem i chwilę razem dusić.
Podawać posypane serem lub innymi dodatkami.
jfhdjfndfh