Składniki :
- passata pomidorowa
- przecier paprykowy [najprościej zrobić własny miksując papryki czerwone np.]
- kawałek chudego boczku
- 5 ząbków czosnku
- dowolne ulubione zioła [koperek, pietruszka, oregano itp]
- czubata łyżka masła
- makaron pełnoziarnisty spaghetti
- kapary
- łyżka ketchupu pikantnego
- 2 małe papryczki chili
- sól, pieprz, czubryca czerwona
Wykonanie :
Makaron ugotować klasycznie w osolonym wrzątku.
Boczek i czosnek pokroić drobniutko i usmażyć na rumiano po czym zalać passatą pomidorową i przecierem paprykowym.
Dodać posiekane zioła, masło, ketchup, przyprawy i posiekane chili i dusić sos na wolnym ogniu 20 minut.
Gdy sos zgęstnieje na tyle, że powstanie pulpa należy dodać kapary i połączyć sos z makaronem i chwilę razem dusić.
Podawać posypane serem lub innymi dodatkami.