Składniki :
- opakowanie makaronu spaghetti
- tarty parmezan do podania
Klopsiki :
- 2 szklanki namoczonych suszonych grzybów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju po suszonych pomidorach
- 2 jajka
- opakowanie mrożonego szpinaku
- bułka tarta
- sól, pieprz
Sos :
- 7 suszonych pomidorów
- 3 łyżki mascarpone
- woda z moczenia grzybów suszonych
- pół szklanki śmietanki 30%
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- mąka do zagęszczenia sosu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować klopsiki : namoczone i odcedzone grzyby pokroić w paseczki i usmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem na maśle i oleju po suszonych pomidorach. Dodać odciśnięty szpinak i smażyć całość razem aż odparuje nadmiar wilgoci. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajka i przyprawy i uformować małe klopsiki. Panierować klasycznie w bułce tartej i smażyć na rumiano na tłuszczu. Klopsiki zdjąć z patelni i na tłuszczu ze smażenia klopsików zrobić sos : na patelnię dodać masło, podsmażyć posiekane suszone pomidory i czosnek, podlać rosołem, dodać mascarpone i śmietankę, zagotować, dodać posiekaną natkę, wodę z moczenia grzybów i gotować na małym ogniu 10 minut. Następnie przyprawić do smaku i zagęścić mąką. Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie i podawać z sosem i usmażonymi klopsikami.