Składniki :

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • tarty parmezan do podania

Klopsiki :

  • 2 szklanki namoczonych suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju po suszonych pomidorach
  • 2 jajka
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Sos :

  • 7 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki mascarpone
  • woda z moczenia grzybów suszonych
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przygotować klopsiki : namoczone i odcedzone grzyby pokroić w paseczki i usmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem na maśle i oleju po suszonych pomidorach. Dodać odciśnięty szpinak i smażyć całość razem aż odparuje nadmiar wilgoci. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajka i przyprawy i uformować małe klopsiki. Panierować klasycznie w bułce tartej i smażyć na rumiano na tłuszczu. Klopsiki zdjąć z patelni i na tłuszczu ze smażenia klopsików zrobić sos : na patelnię dodać masło, podsmażyć posiekane suszone pomidory i czosnek, podlać rosołem, dodać mascarpone i śmietankę, zagotować, dodać posiekaną natkę, wodę z moczenia grzybów i gotować na małym ogniu 10 minut. Następnie przyprawić do smaku i zagęścić mąką. Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie i podawać z sosem i usmażonymi klopsikami.