Składniki :
- opakowanie makaronu spaghetti
- 2 opakowania szynki parmeńskiej drobno pokrojonej
- tarty parmezan do podania
- 3 duże suszone pomidory drobno posiekane
- 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 świeże lub marynowane chili drobno posiekane
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, przyprawa do pomidorów
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie :
Na oliwie z masłem podsmażyć czosnek, dodać pomidory, smażyć cały czas mieszając aż zacznie pachnieć czosnkiem. Następnie dodać szynkę i lekko podsmażyć. Dodać chili, sok z cytryny, mascarpone, wino, natkę, przyprawy i dusić na małym ogniu około 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron. Dokładnie wymieszać by sos pokrył dokładnie cały makaron i podawać z parmezanem.