• opakowanie makaronu spaghetti
  • 2 opakowania szynki parmeńskiej drobno pokrojonej
  • tarty parmezan do podania
  • 3 duże suszone pomidory drobno posiekane
  • 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 świeże lub marynowane chili drobno posiekane
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, przyprawa do pomidorów
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • pół pęczka natki pietruszki

Na oliwie z masłem podsmażyć czosnek, dodać pomidory, smażyć cały czas mieszając aż zacznie pachnieć czosnkiem. Następnie dodać szynkę i lekko podsmażyć. Dodać chili, sok z cytryny, mascarpone, wino, natkę, przyprawy i dusić na małym ogniu około 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron. Dokładnie wymieszać by sos pokrył dokładnie cały makaron i podawać z parmezanem.