Składniki :
- opakowanie makaronu spaghetti
- 1 brokuł obgotowany
- tarty parmezan do podania
- opakowanie krewetek lub pierś z kurczaka albo wołowina pokrojona w bardzo cienkie plasterki
Kremowy sos :
- główka czosnku
- sok z cytryny
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- szklanka mleka
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki mascarpone
- 1 małe chili drobno posiekane
- 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na złoto na maśle z oliwą truflową
- sól, pieprz, oregano, rozmaryn
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Zagrzać rosół, dodać mleko, mascarpone, wino, przeciśnięty czosnek, sok z połowy cytryny, chili, usmażoną cebulę, przyprawy i dusić na wolnym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i lekko zagęścić w razie potrzeby. Do gotowego sosu dodać brokuły, krewetki [lub inny wybrany dodatek] i dusić aż będą gotowe [czas duszenia należy dobrać do dodatku – krewetki i wołowina najkrócej] a na koniec dodać parmezan i całość wymieszać z ugotowanym spaghetti. Całość dokładnie wymieszać by makaron był dokładnie oblepiony sosem i od razu podawać.