• opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 brokuł obgotowany
  • tarty parmezan do podania
  • opakowanie krewetek lub pierś z kurczaka albo wołowina pokrojona w bardzo cienkie plasterki
  • główka czosnku
  • sok z cytryny
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • szklanka mleka
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 małe chili drobno posiekane
  • 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na złoto na maśle z oliwą truflową
  • sól, pieprz, oregano, rozmaryn
  • mąka do zagęszczenia sosu

Zagrzać rosół, dodać mleko, mascarpone, wino, przeciśnięty czosnek, sok z połowy cytryny, chili, usmażoną cebulę, przyprawy i dusić na wolnym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i lekko zagęścić w razie potrzeby. Do gotowego sosu dodać brokuły, krewetki [lub inny wybrany dodatek] i dusić aż będą gotowe [czas duszenia należy dobrać do dodatku – krewetki i wołowina najkrócej] a na koniec dodać parmezan i całość wymieszać z ugotowanym spaghetti. Całość dokładnie wymieszać by makaron był dokładnie oblepiony sosem i od razu podawać.