Składniki :
- 3 cukinie pocięte obieraczką do warzyw w cienkie paski
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia
- 1 duży serek topiony ziołowy
- 2 łyżki mascarpone
- szklanka rosołu drobiowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- puszka rozdrobnionych pomidorów z ziołami i czosnkiem
- sól, pieprz
- tarty parmezan do podania
- pieczone papryki w zalewie
- 10 pieczarek
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy na maśle wysmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami a następnie dodać mięso i smażyć dalej razem aż całość będzie lekko rumiana. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, dodać pomidory z puszki, pokrojone papryki z zalewy, posiekaną natkę, dodać rosół, mascarpone, serek topiony, pokrojone pomidorki koktajlowe i dusić sos 10 minut. Następnie sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku i dodać pocięte wstążki z cukinii. Dusić kolejne 10 minut tak, by wstążki cukinii były zakryte sosem. Na koniec zagęścić lekko sos mąką jeśli okaże się zbyt rzadki. Podawać z tartym parmezanem.
