Składniki :

  • 3 cukinie pocięte obieraczką do warzyw w cienkie paski
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • 1 duży serek topiony ziołowy
  • 2 łyżki mascarpone
  • szklanka rosołu drobiowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • puszka rozdrobnionych pomidorów z ziołami i czosnkiem
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan do podania
  • pieczone papryki w zalewie
  • 10 pieczarek
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy na maśle wysmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami a następnie dodać mięso i smażyć dalej razem aż całość będzie lekko rumiana. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, dodać pomidory z puszki, pokrojone papryki z zalewy, posiekaną natkę, dodać rosół, mascarpone, serek topiony, pokrojone pomidorki koktajlowe i dusić sos 10 minut. Następnie sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku i dodać pocięte wstążki z cukinii. Dusić kolejne 10 minut tak, by wstążki cukinii były zakryte sosem. Na koniec zagęścić lekko sos mąką jeśli okaże się zbyt rzadki. Podawać z tartym parmezanem.