Składniki :

  • opakowanie mrożonych krążków kalmarowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 6 przeciśniętych ząbków czosnku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • puszka rozdrobnionych pomidorów z ziołami
  • 1 małe chili
  • makaron spaghetti
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • sok z limonki

Wykonanie :

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać oliwę, rozmrożone i wypłukane kalmary, czosnek, sok z limonki, posiekaną natkę, posiekane chili i przyprawy a następnie smażyć bardzo krótko [by nie przeciągnąć kalmarów bo staną się twarde i gumiaste] na ostrym ogniu cały czas mieszając. Następnie dodać pomidory i wino, szybko zagotować sos i zmniejszyć grzanie pod patelnią. Sos doprawić do smaku i dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość bardzo dokładnie wymieszać aż makaron będzie oblepiony całym sosem. Od razu podawać.