Składniki :
- opakowanie mrożonych krążków kalmarowych
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 6 przeciśniętych ząbków czosnku
- szklanka białego wytrawnego wina
- puszka rozdrobnionych pomidorów z ziołami
- 1 małe chili
- makaron spaghetti
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- sok z limonki
Wykonanie :
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać oliwę, rozmrożone i wypłukane kalmary, czosnek, sok z limonki, posiekaną natkę, posiekane chili i przyprawy a następnie smażyć bardzo krótko [by nie przeciągnąć kalmarów bo staną się twarde i gumiaste] na ostrym ogniu cały czas mieszając. Następnie dodać pomidory i wino, szybko zagotować sos i zmniejszyć grzanie pod patelnią. Sos doprawić do smaku i dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość bardzo dokładnie wymieszać aż makaron będzie oblepiony całym sosem. Od razu podawać.