Składniki :

  • 400-500 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki masła
  • szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • makaron spaghetti
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • jogurt naturalny
  • skórka z cytryny
  • pomidory suszone w oliwie
  • oliwa z pomidorów suszonych
  • sok z cytryny
  • passata pomidorowa
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie :

Na maśle z 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów usmażyć drobno posiekaną cebulę razem z czosnkiem, dodać jogurt, zmniejszyć maksymalnie gaz i dodać przyprawy, posiekaną drobno zieleninę, pomidory suszone pokrojone w kosteczkę, pokrojonego na drobne kawałki łososia, skórkę z cytryny, sok cytrynowy, bulion a następnie całość dusić pod przykryciem.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić a następnie dodać 4 łyżki passaty pomidorowej i dalej całość dusić na bardzo małym ogniu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie a następnie przełożyć go do sosu i dokładnie wymieszać.
Chwilę całość razem podgrzewać a następnie podawać.