Składniki :
- 400-500 g łososia wędzonego
- 2 łyżki masła
- szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- makaron spaghetti
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- jogurt naturalny
- skórka z cytryny
- pomidory suszone w oliwie
- oliwa z pomidorów suszonych
- sok z cytryny
- passata pomidorowa
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie :
Na maśle z 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów usmażyć drobno posiekaną cebulę razem z czosnkiem, dodać jogurt, zmniejszyć maksymalnie gaz i dodać przyprawy, posiekaną drobno zieleninę, pomidory suszone pokrojone w kosteczkę, pokrojonego na drobne kawałki łososia, skórkę z cytryny, sok cytrynowy, bulion a następnie całość dusić pod przykryciem.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić a następnie dodać 4 łyżki passaty pomidorowej i dalej całość dusić na bardzo małym ogniu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie a następnie przełożyć go do sosu i dokładnie wymieszać.
Chwilę całość razem podgrzewać a następnie podawać.
