Składniki :

  • – ,05 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • – oliwa z oliwek
  • – 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • – 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
  • – 1 średnia marchewka starta na tarce o dużych oczkach
  • – 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • – rozmaryn [szczypta]
  • – 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • – sól, czarny pieprz
  • – 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • – 4 duże, dojrzałe pomidory, pokrojone w grube kawałki
  • – 500ml rosołu [knorr np]
  • – makaron spaghetti

Wykonanie :

Wołowinę [lub wieprzowinę] podsmażyć na oliwie aż zbrązowieje . Dodać cebulę, seler, marchewkę, czosnek, rozmaryn, 2 łyżki natki pietruszki i smażyć 5 minut . Doprawić solą i pieprzem . Dodać wino i poczekać aż odparuje . Wymieszać z pomidorami, i zmniejszyć ogień . Dusić do 2h dolewając w razie potrzeby bulion tak, by nie przypalić sosu . Pod sam koniec ugotować makaron i wymieszać go z mięsnym sosem . Gotowy makaron posypać resztą natki pietruszki .