Składniki :

  • 10 cienkich plasterków szynki konserwowej pokrojonych w cienkie niteczki
  • 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
  • serek mascarpone (2-3 łyżki)
  • świeża bazylia
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek pikantnej oliwy z czosnkiem i chili
  • sok z połowy cytryny
  • 1 czerwona cebula posiekana w kosteczkę
  • czubata łyżka masła
  • 10 zielonych oliwek przekrojonych na pół

Wykonanie :

Na oliwie z masłem podsmażyć szynkę, czosnek, cebulę a następnie dodać sok cytrynowy, serek, sól i pieprz, wcześniej ugotowany , jeszcze gorący makaron i całość bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną bazylię i parmezan i ponownie wymieszać aż ser się roztopi.