Składniki :
- 10 cienkich plasterków szynki konserwowej pokrojonych w cienkie niteczki
- 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
- serek mascarpone (2-3 łyżki)
- świeża bazylia
- opakowanie makaronu spaghetti
- pół szklanki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- 5 łyżek pikantnej oliwy z czosnkiem i chili
- sok z połowy cytryny
- 1 czerwona cebula posiekana w kosteczkę
- czubata łyżka masła
- 10 zielonych oliwek przekrojonych na pół
Wykonanie :
Na oliwie z masłem podsmażyć szynkę, czosnek, cebulę a następnie dodać sok cytrynowy, serek, sól i pieprz, wcześniej ugotowany , jeszcze gorący makaron i całość bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną bazylię i parmezan i ponownie wymieszać aż ser się roztopi.