Składniki :

  • – 100 g ryżu
  • – 100 g makaronu ryżowego lub sojowego
  • – papier ryżowy
  • – 1 por
  • – 1 marchew
  • – 5 łyżek oliwy z oliwek
  • – 1 łyżka sosu sojowego lub więcej
  • – imbir, czosnek, sól i chili (ilość wedle uznania)

Wykonanie :

Ryż ugotować zwyczajnie. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pora pokroić w cieniutkie paseczki, marchew utrzeć na tarce. Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć przez chwilę na oliwie. Dodać ryż, makaron (już pokrojony w dość krótkie niteczki), sos sojowy, przyprawy i dokładnie wymieszać. Płatki papieru ryżowego  zanurzyć w letniej wodzie i wyjąć na czysty wilgotny blat. Nakładać farsz na płatki i rolować sajgonki. Smażyć na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.