- kiełbasa swojska, czosnkowa
- 4 czerwone cebule
- 1 bardzo duża pietruszka
- sos boloński lub inny sos pomidorowy (byle doprawiony na słodko)
- 1 duża czerwona papryka
- groszek konserwowy
- sól, pieprz, czerwona czubryca, majeranek, czerwona papryka słodka w proszku
- olej
- masło
Wykonanie :
Cebulę pokroić w kostkę i na oleju z masłem usmażyć na rumiano. Dodać pokrojoną w talarki kiełbasę i dusić pod przykryciem aż lekko się zrumieni. Pietruszkę utrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kiełbasy. paprykę pokroić w dość grube kawałki i dodać do całości razem z odcedzonym groszkiem. Wszystko przyprawić do smaku przyprawami, dodać mały kawałek masła i dalej dusić pod przykryciem aż wszystkie warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą gotowe dodać sos boloński, około 5 łyżek, dokładnie całość wymieszać i dusić dalej pod przykryciem 10 minut na malutkim ogniu. Danie powinno być ostrawe i słodkie zarazem.