Składniki :

  • 0,5 kg steku wołowego pociętego w cienkie plasterki
  • 2 kapusty pak choi
  • 1 duży brokuł
  • opakowanie makaronu chińskiego jajecznego lub innego ulubionego np udon, ryżowego itp
  • olej kokosowy

Sos do warzyw :

  • sok z 1 limonki
  • łyżka miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, chili świeże lub w płatkach

Dodatki do podania :

  • prażony sezam
  • szczypiorek
  • kolendra

Marynata do steka :

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sok z 1 limonki
  • sól, chili w płatkach
  • 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku

Wykonanie :

Na początku należy połączyć składniki marynaty i natrzeć nią wcześniej pokrojone mięso i odstawić do marynowania najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie należy przygotować sos do warzyw mieszając jego składniki i na oleju kokosowym smażyć w sosie pokrojone warzywa na chrupko. Pod koniec smażenia dodać wcześniej ugotowany makaron i smażyć całość przez chwilę razem. Na koniec na oddzielnej patelni na ostrym ogniu usmażyć mięso razem z całą marynatą na chrupko. Mięso po usmażeniu dodać do warzyw z makaronem, wymieszać i podgrzewać razem kilka minut. Podawać ze szczypiorkiem, kolendrą i prażonym sezamem.