Składniki :
- wołowina [kawałek dowolny jednak najlepszy będzie – wiadomo- kawałek typowo na steki]
- kukurydza w kolbie
- ziemniaki
- masło
- koperek
- sól,pieprz
Na sos czosnkowy :
- jogurt naturalny
- czosnek
- keczup
- chili świeże lub w proszku
- maślanka
Wykonanie :
Kukurydzę ugotować w osolonej wodzie po czym obsmażyć na maśle.
Steki wysmażyć wedle uznania na maśle z oliwą lub olejem.
Ziemniaki klasycznie ugotować i wymieszać z koprem.
Składniki na sos czosnkowy połączyć ze sobą i odstawić do przegryzienia.
***
Ja steki smażę na dwa razy : na ostrym ogniu po 1 minucie z każdej strony po czym zdejmuję z patelni,odkładam do przestygnięcia i ponownie wrzucam na patelnię [obowiązkowo zawsze mocno rozgrzana] i smażę 2 minuty z każdej strony.
Wtedy wychodzą mi średnio krwiste czyli takie jakie lubię.
Czas smażenia jest też zależny od grubości i wielkości steku oraz oczywiście od rodzaju mięsa – części wołowiny.
Dlatego idealny stek ma wiele imion ;-)
Mi wychodzi super co nie oznacza,że robiąc stek moją techniką każdemu tak wyjdzie.
Każdy ma inną patelnię,jej grubość,inny stek [z innej części] i inne upodobania co do jego wysmażenia.