Składniki :
- 1 duży kalafior pokrojony w grube plastry [można po prostu pociąć na mniejsze różyczki]
- 1 cebula drobno posiekana i usmażona na rumiano na maśle do podania
- pestki dyni i słonecznika do podania
Sos-marynata do smażenia :
- sól, pieprz, płatki chili [ilość umiarkowana lub większa – wedle uznania]
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- posiekane 3 łyżki natki pietruszki
- posiekane 2 łyżki koperku
- 1 łyżka sosu wooster
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy pokrojone płaty kalafiora zblanszować na patelni by nieco zmiękły uważając by się nie rozgotowały a następnie odłożyć na ręcznik papierowy wy ociekły z wody i osuszyć z wierzchu. Następnie rozmieszać przyprawy, sosy, czosnek, zioła i oliwę z masłem w rondelku, lekko zagrzać całość by przyprawy się rozeszły a następnie nasmarować steki i smażyć na dużym ogniu na patelni. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać posypane usmażoną cebulką i ziarnami.