Składniki :
- 4 cm plastry karkówki wieprzowej [możliwie chude]
- 4 posiekane w cienkie piórka cebule
- czubata łyżka masła
- 2 łyżki oliwy truflowej
- sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej, ostrej i wędzonej
Na sos grzybowy :
- 4 łyżki mascarpone
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 10 małych pieczarek
- 2 szklanki suszonych grzybów ugotowanych w 4 szklankach rosołu drobiowego a następnie posiekanych w paski [rosół z gotowania zachowujemy jako baza do sosu]
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- mąka
- do smaku : sos wooster, sojowy jasny, keczup, gęsty sos balsamiczny
- łyżka masła
- pęczek szczypiorku do podania
- gałązka rozmarynu
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przyprawić mięso i usmażyć na rumiano z obu stron na maśle z oliwą truflową. Następnie mięso zdjąć z patelni i usmażyć na niej posiekaną cebulę w piórka na brązowo. Do usmażonej cebuli dodać masło, czosnek, chwilę razem podsmażyć uważając by się nie przypalił a następnie dodać wcześniej ugotowane i pokrojone suszone grzyby i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć całość aż pieczarki i grzyby będą podsmażone i lekko rumiane. Dodać mascarpone, posiekaną natkę, przyprawy, rosół z gotowania grzybów, wino, rozmaryn, wszystkie sosy i całość gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i lekko zagęścić sos mąką. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Steki podawać polane sosem z dodatkami typu gotowane lub pieczone ziemniaki albo kasza pęczak.