Składniki :

  • 4 cm plastry karkówki wieprzowej [możliwie chude]
  • 4 posiekane w cienkie piórka cebule
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej, ostrej i wędzonej

Na sos grzybowy :

  • 4 łyżki mascarpone
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 10 małych pieczarek
  • 2 szklanki suszonych grzybów ugotowanych w 4 szklankach rosołu drobiowego a następnie posiekanych w paski [rosół z gotowania zachowujemy jako baza do sosu]
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • mąka
  • do smaku : sos wooster, sojowy jasny, keczup, gęsty sos balsamiczny
  • łyżka masła
  • pęczek szczypiorku do podania
  • gałązka rozmarynu

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przyprawić mięso i usmażyć na rumiano z obu stron na maśle z oliwą truflową. Następnie mięso zdjąć z patelni i usmażyć na niej posiekaną cebulę w piórka na brązowo. Do usmażonej cebuli dodać masło, czosnek, chwilę razem podsmażyć uważając by się nie przypalił a następnie dodać wcześniej ugotowane i pokrojone suszone grzyby i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć całość aż pieczarki i grzyby będą podsmażone i lekko rumiane. Dodać mascarpone, posiekaną natkę, przyprawy, rosół z gotowania grzybów, wino, rozmaryn, wszystkie sosy i całość gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i lekko zagęścić sos mąką. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Steki podawać polane sosem z dodatkami typu gotowane lub pieczone ziemniaki albo kasza pęczak.