Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę lub paski, przyprawiona solą i pieprzem i usmażona na maśle z oliwą na rumiano
  • 1 kubek namoczonych suszonych grzybów pokrojonych w paski
  • 1 kubek mrożonych surowych lub obgotowanych grzybów
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • woda z moczenia suszonych grzybów
  • kubek śmietanki kremówki
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Na dużej patelni na maśle wysmażyć z solą i pieprzem pokrojone pieczarki. Dodać mrożone grzyby i smażyć razem 10 minut. Dodać grzyby suszone, pokrojoną cebulę, doprawić do smaku i smażyć wszystko razem kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać musztardę, śmietanę, wodę z moczenia grzybów, ziela angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem całość na dość małym ogniu co jakiś czas mieszając przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby, dodać usmażonego kurczaka i lekko zagęścić sos mąką. Zagotować całość i podawać z natką. Podawać z piure ziemniaczanym.