• 2 szklanki grzybów suszonych [leśnych] ugotowanych w osolonej wodzie
  • 1kg małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 pory
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mascarpone
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła lub olej do smażenia
  • 4 ogórki małosolne
  • makaron do podania
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe

Na maśle wysmażyć na rumiano posiekaną cebulę, pory i czosnek, dodać pokrojone pieczarki i odcedzone ugotowane grzyby, przyprawy i smażyć całość 30 minut często mieszając i podlewając lekko wodą z gotowania grzybów w razie potrzeby. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów, posiekaną natkę, drobno posiekane ogórki i dusić razem 10 minut. Sprawdzić smak, dodać mascarpone, doprawić ostatecznie do smaku i dusić jeszcze 10 minut. Podawać z ulubionym makaronem.