Składniki :
- 2 szklanki grzybów suszonych [leśnych] ugotowanych w osolonej wodzie
- 1kg małych pieczarek
- 1 cebula
- 2 pory
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki mascarpone
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła lub olej do smażenia
- 4 ogórki małosolne
- makaron do podania
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć na rumiano posiekaną cebulę, pory i czosnek, dodać pokrojone pieczarki i odcedzone ugotowane grzyby, przyprawy i smażyć całość 30 minut często mieszając i podlewając lekko wodą z gotowania grzybów w razie potrzeby. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów, posiekaną natkę, drobno posiekane ogórki i dusić razem 10 minut. Sprawdzić smak, dodać mascarpone, doprawić ostatecznie do smaku i dusić jeszcze 10 minut. Podawać z ulubionym makaronem.