Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • polędwiczka wieprzowa lub pierś z indyka [ilość mięsa wedle uznania]
  • kilka twardych ogórków kiszonych
  • 2 czerwone cebule
  • natka pietruszki
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • paczka świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego – w całości
  • 1 por
  • mały kubek namoczonych suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • olej
  • jogurt naturalny do zaprawienia sosu
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, przyprawa węgierska

Wykonanie :

Na patelni na maśle z olejem usmażyć posiekane pieczarki razem z posiekanymi cebulami, porem, czosnkiem, a następnie dodać namoczone i posiekane suszone grzyby, chwilę razem smażyć, podlać wodą z moczenia grzybów, dodać przyprawy, posiekane mięso, szpinak, posiekane ogórki i całość dusić aż mięso będzie miękkie. Zaprawić zahartowanym jogurtem, dodać tymianek, natkę, pęczak i całość dokładnie wymieszać a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.