Składniki :
- 2 szklanki ugotowanego pęczaku
- polędwiczka wieprzowa lub pierś z indyka [ilość mięsa wedle uznania]
- kilka twardych ogórków kiszonych
- 2 czerwone cebule
- natka pietruszki
- 0,3 kg małych pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- paczka świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego – w całości
- 1 por
- mały kubek namoczonych suszonych grzybów
- łyżka masła
- olej
- jogurt naturalny do zaprawienia sosu
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, przyprawa węgierska
Wykonanie :
Na patelni na maśle z olejem usmażyć posiekane pieczarki razem z posiekanymi cebulami, porem, czosnkiem, a następnie dodać namoczone i posiekane suszone grzyby, chwilę razem smażyć, podlać wodą z moczenia grzybów, dodać przyprawy, posiekane mięso, szpinak, posiekane ogórki i całość dusić aż mięso będzie miękkie. Zaprawić zahartowanym jogurtem, dodać tymianek, natkę, pęczak i całość dokładnie wymieszać a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.