Składniki :
- 1 duża marchewka pokrojona w kawałki wielkości zapałek [najlepiej dla efektu wizualnego użyć falistego noża do warzyw – do frytek]
- 2 ogórki zielone wydrążone z pestek i pokrojone jak marchewka
- 1 mała kapusta pekińska
- dressing-marynata : 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki sosu śliwkowego lub sosu słodko-kwaśnego, 1 łyżeczka sosu ostrygowego, 1 łyżka soku z cytryny, sól i cukier do smaku, chili w płatkach
- opcjonalnie do podania wybrane dowolne warzywa – brokuły, ziemniaki i prażony sezam
Wykonanie :
Na początku należy przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki ze sobą a następnie podgrzewając je w rondelku tak, by były gorące. Warzywa przygotować i ze sobą wymieszać a następnie zalać gorącą marynatą. Pozostawić całość do ostygnięcia co jakiś czas mieszając surówkę. Gdy ostygnie włożyć do lodówki i schłodzić aż do momentu podania.