Składniki :
- 15 średnich krewetek lub 10 dużych
- szklanka ugotowanego bulguru lub kaszy pęczak
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- opakowanie rukoli
- 1 czerwona cebula posiekana w piórka
- mała puszka białej fasoli
- marynowane jalapeno – ilość wedle uznania ale sałatka powinna być pikantna i lekko kwaskowa a ten smak zależy też od ilości jalapeno – jego marynaty
- 4 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, chili w płatkach
Wykonanie :
Na patelni podgrzać oliwę z masłem, dodać krewetki, przyprawy, papryczki, posiekany czosnek i cebulę i całość smażyć kilka minut aż krewetki zrobią się różowe. Następnie dodać bulgur, posiekaną natkę, fasolę i smażyć kolejne kilka minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać rukolę. Podgrzewać całość razem aż rukola zmięknie i od razu wykładać na półmisek. Podawać na ciepło.