Składniki :

  • 15 średnich krewetek lub 10 dużych
  • szklanka ugotowanego bulguru lub kaszy pęczak
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • opakowanie rukoli
  • 1 czerwona cebula posiekana w piórka
  • mała puszka białej fasoli
  • marynowane jalapeno – ilość wedle uznania ale sałatka powinna być pikantna i lekko kwaskowa a ten smak zależy też od ilości jalapeno – jego marynaty
  • 4 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, chili w płatkach

Wykonanie :

Na patelni podgrzać oliwę z masłem, dodać krewetki, przyprawy, papryczki, posiekany czosnek i cebulę i całość smażyć kilka minut aż krewetki zrobią się różowe. Następnie dodać bulgur, posiekaną natkę, fasolę i smażyć kolejne kilka minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać rukolę. Podgrzewać całość razem aż rukola zmięknie i od razu wykładać na półmisek. Podawać na ciepło.