Składniki :

  • buraczki marynowane albo tarte albo w kawałkach lub buraczki gotowane
  • mały kawałek indyka
  • ciecierzyca
  • rukola
  • ulubione ziarna np słonecznik lub pestki np dyni
  • liście botwinki
  • młody szpinak
  • dressing czosnkowy – oliwa, ocet winny lub cytryna, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ,łyżeczka jogurtu naturalnego

Wykonanie :

Mięso pokroić w szersze paski, przyprawić solą i pieprzem a następnie na odrobinie tłuszczu usmażyć na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Zieleninę wymieszać razem i rozłożyć na półmisku, następnie położyć mięso, wybrane ulubione ziarna lub pestki, ciecierzycę z puszki a na koniec wcześniej pokrojone marynowane lub gotowane buraczki. Tak przygotowaną sałatkę polać wcześniej przygotowanym dressingiem.