Składniki :
- opakowanie makaronu świderki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 puszki pokrojonych pomidorów z ziołami
- 10 czarnych i 10 zielonych oliwek
- 15 kaparów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z chili
- łyżka masła
- pół szklanki tartego parmezanu
- sok z połowy cytryny
- kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z zalewy po suszonych pomidorach
Wykonanie :
Na oliwie z chili i oliwie po suszonych pomidorach i maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, posiekanymi suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami i sokiem cytrynowym a następnie dodać odsączonego tuńczyka i smażyć na małym ogniu kilka minut cały czas mieszając. Dodać pomidory, natkę, przyprawy, a następnie dodać wcześniej ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. Dusić wszystko razem aż smaki się połączą i przed podaniem obficie posypać serem.