Składniki :

  • opakowanie makaronu świderki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów z ziołami
  • 10 czarnych i 10 zielonych oliwek
  • 15 kaparów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z chili
  • łyżka masła
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • sok z połowy cytryny
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z zalewy po suszonych pomidorach

Wykonanie :

Na oliwie z chili i oliwie po suszonych pomidorach i maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, posiekanymi suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami i sokiem cytrynowym a następnie dodać odsączonego tuńczyka i smażyć na małym ogniu kilka minut cały czas mieszając. Dodać pomidory, natkę, przyprawy, a następnie dodać wcześniej ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. Dusić wszystko razem aż smaki się połączą i przed podaniem obficie posypać serem.