Składniki :
- 3 młode, średniej wielkości cukinie
- 1 czerwona papryka
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa węgierska
- makaron świderki
- olej
- masło
Wykonanie :
Cukinie pokroić w cienkie plasterki lub pościnać spaghetti za pomocą obieraczki do warzyw. Czosnek posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Na mieszance masła z olejem krótko smażyć cukinię z odrobiną soli i pieprzu a następnie zdjąć z patelni i smażyć mięso z papryką i czosnkiem oraz przyprawami. Dodać ponownie cukinię i dusić na małym ogniu często mieszając. Makaron ugotować w osolonej wodzie i po odlaniu od razu wrzucić do mięsa z warzywami. Dusić chwilę razem i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.