Składniki :

  • 3 młode, średniej wielkości cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa węgierska
  • makaron świderki
  • olej
  • masło

Wykonanie :

Cukinie pokroić w cienkie plasterki lub pościnać spaghetti za pomocą obieraczki do warzyw. Czosnek posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Na mieszance masła z olejem krótko smażyć cukinię z odrobiną soli i pieprzu a następnie zdjąć z patelni i smażyć mięso z papryką i czosnkiem oraz przyprawami. Dodać ponownie cukinię i dusić na małym ogniu często mieszając. Makaron ugotować w osolonej wodzie i po odlaniu od razu wrzucić do mięsa z warzywami. Dusić chwilę razem i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.