Składniki :

  • 2 łyżki sou z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z grejpfruta
  • 4 łyżki oliwy z chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz, mielone płatki chili
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 mała cebula czerwona drobno posiekana
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Rozgrzać jedną łyżkę oliwy z masłem i wysmażyć posiekaną cebulkę z oregano. Do usmażonej cebuli dodać resztę oliwy i sok z cytrusów. Lekko podgrzewać mieszając co jakiś czas. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mielonymi płatkami chili i lekko zagęścić mąką. Podawać do tuńczyka i innych mięs z grilla, owoców morza na sałatach i z makaronami.