Składniki :
- 2 łyżki sou z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki soku z grejpfruta
- 4 łyżki oliwy z chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz, mielone płatki chili
- 1 łyżeczka masła
- 1 mała cebula czerwona drobno posiekana
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Rozgrzać jedną łyżkę oliwy z masłem i wysmażyć posiekaną cebulkę z oregano. Do usmażonej cebuli dodać resztę oliwy i sok z cytrusów. Lekko podgrzewać mieszając co jakiś czas. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mielonymi płatkami chili i lekko zagęścić mąką. Podawać do tuńczyka i innych mięs z grilla, owoców morza na sałatach i z makaronami.