Składniki :

  • 1kg łopatki wieprzowej (możliwie najmniej tłustej)
  • 10 cebul
  • rękaw do pieczenia
  • sól, pieprz, pół łyżeczki kuminu
  • szklanka sosu barbecue
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • łyżeczka mielonego czosnku lub kilka przeciśniętych świeżych ząbków (ilość wedle uznania i własnych preferencji smakowych)

Wykonanie :

Mięso należy natrzeć wszystkimi przyprawami bardzo dokładnie a następnie wymieszać sos barbecue ze sriracha i keczupem i połową tej mieszanki natrzeć mięso. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć grubo pokrojonymi cebulami i piec w temperaturze 175* przez 2,5-3h. Gdy mięso będzie gotowe należy je poszarpać widelcem na cienkie włókna a następnie wymieszać z pozostałą częścią sosu oraz z sosem i tłuszczem wytopionym podczas pieczenia. Podawać z pieczywem i sałatkami.