Składniki :

  • – (dowolna ilość) piersi z kurczaka
  • – 1 łyżka cukru
  • – 1 łyżka octu winnego
  • – 3 łyżki ostrego keczupu
  • – 1 łyżka sosu sojowego
  • – sól i pieprz
  • – długie wykałaczki

Wykonanie :

Piersi pokroić w długie cienkie paski . Cukier zagotować z octem i sosem sojowym, ostudzić . Włożyć mięso do marynaty najlepiej na noc (ewentualnie 30 minut), przyprawić do smaku . Nadziewać piersi na wykałaczki i układać na blasze . Piec ok. 15 minut w 200*C .

DIP :

– 3 łyżki majonezu

– 2 łyżki jogurtu

– łyżka zalewy z ananasów z puszki

– łyżeczka curry

– 1 ząbek przeciśniętego czosnku

– sól, pieprz, ostra czerwona papryka

– 2 łyżki posiekanych ananasów

Wykonanie dipu :

Majonez, jogurt, zalewę z ananasów,przeciśnięty czosnek, ananasy i przyprawy połączyć ze sobą, odstawić do przegryzienia się smakow na kilkanaście minut . Podawać do szaszłyków z kurczaka .