Składniki :
- – (dowolna ilość) piersi z kurczaka
- – 1 łyżka cukru
- – 1 łyżka octu winnego
- – 3 łyżki ostrego keczupu
- – 1 łyżka sosu sojowego
- – sól i pieprz
- – długie wykałaczki
Wykonanie :
Piersi pokroić w długie cienkie paski . Cukier zagotować z octem i sosem sojowym, ostudzić . Włożyć mięso do marynaty najlepiej na noc (ewentualnie 30 minut), przyprawić do smaku . Nadziewać piersi na wykałaczki i układać na blasze . Piec ok. 15 minut w 200*C .
DIP :
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu
– łyżka zalewy z ananasów z puszki
– łyżeczka curry
– 1 ząbek przeciśniętego czosnku
– sól, pieprz, ostra czerwona papryka
– 2 łyżki posiekanych ananasów
Wykonanie dipu :
Majonez, jogurt, zalewę z ananasów,przeciśnięty czosnek, ananasy i przyprawy połączyć ze sobą, odstawić do przegryzienia się smakow na kilkanaście minut . Podawać do szaszłyków z kurczaka .