Składniki :
- 1kg udźca baraniego
- 0,5kg małych pieczarek
- kawałek surowego boczku
- pomidorki koktajlowe lub scherry
- papryka – czerwona, zielona, żółta
- 6 białych cebul
Marynata :
- olej
- sok z cytryny
- drobno posiekana cytryna
- rozmaryn
- tymianek
- sól, pieprz, tabasco
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
Wykonanie :
Mięso pokroić w sporej wielkości kostkę, podobnie postąpić z surowym boczkiem i pieczarkami. Pomidorki pozostawić w całości, paprykę pokroić w większe kawałki, podobnie z cebulą.
Z podanych składników przygotować marynatę i marynować w niej baraninę i boczek przez całą noc.
Składniki nadziewać na patyczki naprzemiennie [najlepiej na dwa patyczki wtedy szaszłyk jest wygodniejszy do obracania na grillu i stabilniej się trzyma] i grillować często obracając aż baranina będzie miękka.