Składniki :

  • 1kg udźca baraniego
  • 0,5kg małych pieczarek
  • kawałek surowego boczku
  • pomidorki koktajlowe lub scherry
  • papryka – czerwona, zielona, żółta
  • 6 białych cebul

Marynata :

  • olej
  • sok z cytryny
  • drobno posiekana cytryna
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól, pieprz, tabasco
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku

Wykonanie :

Mięso pokroić w sporej wielkości kostkę, podobnie postąpić z surowym boczkiem i pieczarkami. Pomidorki pozostawić w całości, paprykę pokroić w większe kawałki, podobnie z cebulą.
Z podanych składników przygotować marynatę i marynować w niej baraninę i boczek przez całą noc.
Składniki nadziewać na patyczki naprzemiennie [najlepiej na dwa patyczki wtedy szaszłyk jest wygodniejszy do obracania na grillu i stabilniej się trzyma] i grillować często obracając aż baranina będzie miękka.