Składniki :

  • 0,5 kg mielonej cielęciny
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, czarny pieprz
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • oliwa do posmarowania mięsa przed pieczeniem
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie :

Do mięsa dodać zioła i przyprawy, czosnek, jajko, sok z cytryny a następnie całość bardzo dokładnie wyrobić, obkleić patyczki do szaszłyków mięsem tak, by wyglądały jak kofty/kebabczety, posmarować oliwą i piec na grillu co jakiś czas obracając. Podawać z sałatkami.