Składniki :

  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • świeży posiekany rozmaryn, około łyżki
  • pieprz, sól
  • 350-400 g baraniego combra bez kości
  • 1 czerwona i żółta papryka
  • małe, równe pieczarki 16-18 sztuk
  • SOS :
  • 400 g pomidorów z puszki w kawałkach
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 1 posiekana cebula
  • papryczka chili
  • przecier pomidorowy
  • 6 ząbków czosnku

Wykonanie :

Wymieszać 4 łyżki wina, oliwę, sok cytrynowy, rozmaryn i pieprz, dodać pokrojoną w grubą kostkę baraninę, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na 2h. Na szpikulce do grilla (metalowe lub wcześniej namoczone drewniane) nadziewać po równo baraninę, papryki i pieczarki. Marynatę z mięsa zachować do polewania szaszłyków. Pomidory, bulion, cebulę, chili i pozostałe wino wlać do garczka i wymieszać. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje (20-30minut). Szaszłyki piec aż mięso będzie mięciutkie(do 18 minut), co jakiś czas polewać pozostawioną marynatą. Podawać z sosem i Ziemniakami w mundurkach.