Składniki :
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- świeży posiekany rozmaryn, około łyżki
- pieprz, sól
- 350-400 g baraniego combra bez kości
- 1 czerwona i żółta papryka
- małe, równe pieczarki 16-18 sztuk
- SOS :
- 400 g pomidorów z puszki w kawałkach
- 100 ml wywaru warzywnego
- 1 posiekana cebula
- papryczka chili
- przecier pomidorowy
- 6 ząbków czosnku
Wykonanie :
Wymieszać 4 łyżki wina, oliwę, sok cytrynowy, rozmaryn i pieprz, dodać pokrojoną w grubą kostkę baraninę, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na 2h. Na szpikulce do grilla (metalowe lub wcześniej namoczone drewniane) nadziewać po równo baraninę, papryki i pieczarki. Marynatę z mięsa zachować do polewania szaszłyków. Pomidory, bulion, cebulę, chili i pozostałe wino wlać do garczka i wymieszać. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje (20-30minut). Szaszłyki piec aż mięso będzie mięciutkie(do 18 minut), co jakiś czas polewać pozostawioną marynatą. Podawać z sosem i Ziemniakami w mundurkach.