Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w grubą kostkę
- 2 cebule pokrojone w grube kawałki
Bejca :
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mały słoiczek słodkich papryczek konserwowych
- sos tabasco do doprawienia całości – 2 łyżeczki
- sól, chili
- 1 łyżka miodu
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej albo skrobi kukurydzianej
- kilka łyżek wody lub rosołu drobiowego do rozrzedzenia bejcy i wyregulowania gęstości
Wykonanie :
Składniki bejcy zblendować, wymieszać ze sobą podgrzewając na patelni a na koniec zagotować całość krótko. Po ostudzeniu wymieszać z kurczakiem i marynować kilka godzin. Nadziewać na przemian z cebulą i grillować na rumiano z obu stron.