Składniki :

  • filety z łososia (ilość dowolna, wedle planowanych porcji)
  • 2 małe cukinie
  • 4 cebulki dymki
  • 60 dag pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • masło
  • sporo świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Bazylię posiekać dość drobno i wymieszać z miękkim masłem, uformować z masy masłowej coś na wzór wałka, zawinąć go w pergamin i odłożyć do lodówki. (jeśli nie mamy dużo czasu można odłożyć na 10 minut do zamrażalnika i potem przełożyć do lodówki). Rybę pokroić w grubą kostkę, cukinię w grube talarki a cebulę poprzekrawać na pół. Zalać całość oliwą i marynować 30 minut. Rybę osączyć z marynaty i przyprawić do smaku. nadziewać na patyczki na przemian rybę z warzywami. Polać oliwą z marynaty i skropić obficie sokiem cytrynowym i grillować z obu stron aż ryba stanie się jasnoróżowa. Przed podaniem na kawałkach łososia ułożyć plasterki pokrojonego masła bazyliowego. Podawać z cytryną.