Składniki :
- 1 duży filet z łososia ze skórą pokrojony w grube kostki [skórę należy zdjąć przed pokrojeniem]
- sok z 1 cytryny
- płaska łyżka suszonego tymianku
- 3 łyżki oliwy chili
- 2 cebule białe lub czerwone pokrojone w grube kawałki
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na początku należy przygotować marynatę : oliwę połączyć z przeciśniętym sokiem z cytryny, przyprawami, tymiankiem, czosnkiem i dodać pokrojone w kostkę mięso łososia. Marynować 2h. Następnie na patyczki do szaszłyków nabijać kawałki ryby naprzemiennie z kawałkami cebuli i paprykami aż do wyczerpania składników. Grillować na grillu węglowym, gazowym lub elektrycznym albo piec w piekarniku [można również usmażyć na patelni grillowej] na rumiano z każdej strony. Podawać z sałatkami i ziemniakami.