Składniki :

  • 1 duży filet z łososia ze skórą pokrojony w grube kostki [skórę należy zdjąć przed pokrojeniem]
  • sok z 1 cytryny
  • płaska łyżka suszonego tymianku
  • 3 łyżki oliwy chili
  • 2 cebule białe lub czerwone pokrojone w grube kawałki
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na początku należy przygotować marynatę : oliwę połączyć z przeciśniętym sokiem z cytryny, przyprawami, tymiankiem, czosnkiem i dodać pokrojone w kostkę mięso łososia. Marynować 2h. Następnie na patyczki do szaszłyków nabijać kawałki ryby naprzemiennie z kawałkami cebuli i paprykami aż do wyczerpania składników. Grillować na grillu węglowym, gazowym lub elektrycznym albo piec w piekarniku [można również usmażyć na patelni grillowej] na rumiano z każdej strony. Podawać z sałatkami i ziemniakami.