Składniki :

  • 0,7 kg mielonej wieprzowiny
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • pęczek kolendry
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz, chili w płatkach, ostra i słodka papryka, curry
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • namoczona mała bułka
  • 4 czerwone cebule
  • 0,5 kg bardzo małych pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka

Wykonanie :

Do mięsa dodać przyprawy, namoczoną bułkę, jajko, sosy sojowe, sos słodko-kwaśny, czosnek, posiekaną kolendrę, parmezan, dokładnie całość wyrobić i formować małe kuleczki. Odstawić do lodówki na godzinę. Papryki pokroić na mniejsze kawałki razem z cebulą, pieczarki pozostawić w całości. Patyki do szaszłyków namoczyć we wodzie a następnie nadziewać delikatnie surowe kuleczki mięsne na zmianę z pieczarkami i warzywami. Piec na grillu (może być gazowy, elektryczny albo patelnia grillowa) na rumiano. Podawać do sałatek i sosów.