Składniki :
- 0,7 kg mielonej wieprzowiny
- pół szklanki tartego parmezanu
- 1 jajko
- pęczek kolendry
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- sól, pieprz, chili w płatkach, ostra i słodka papryka, curry
- 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- namoczona mała bułka
- 4 czerwone cebule
- 0,5 kg bardzo małych pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
Wykonanie :
Do mięsa dodać przyprawy, namoczoną bułkę, jajko, sosy sojowe, sos słodko-kwaśny, czosnek, posiekaną kolendrę, parmezan, dokładnie całość wyrobić i formować małe kuleczki. Odstawić do lodówki na godzinę. Papryki pokroić na mniejsze kawałki razem z cebulą, pieczarki pozostawić w całości. Patyki do szaszłyków namoczyć we wodzie a następnie nadziewać delikatnie surowe kuleczki mięsne na zmianę z pieczarkami i warzywami. Piec na grillu (może być gazowy, elektryczny albo patelnia grillowa) na rumiano. Podawać do sałatek i sosów.