Składniki :

  • piersi z kurczaka
  • chuda wieprzowina
  • mięso mielone
  • kiełbasa
  • boczek wędzony
  • pomidorki koktajlowe
  • ananas z puszki w plasterkach
  • papryki – czerwone, zielone i żółte
  • cebule
  • pieczarki
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • Do mięsa mielonego :
  • przyprawa gyros-kebab
  • sól, pieprz
  • jajko
  • Do wieprzowiny :
  • przyprawa garam masala
  • chili w proszku
  • sól, pieprz
  • Do kurczaka :
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • Do boczku i kiełbasy :
  • przyprawa grillowa
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Mięsa pokroić na takiej samej wielkości kawałki, zamarynować w oliwie i odpowiednio zaklasyfikowanych przyprawach i odstawić do marynowania na 1h do lodówki. Mięso mielone przyprawić, dodać jajko i uturlać kulki wielkości kawałków pozostałych mięs i usmażyć na patelni w głębokim tłuszczu. Warzywa pokroić na takiej samej wielkości kawałki i nadziewać na szpadki grillowe na zmianę ze wszystkimi mięsami. Tak przygotowane szaszłyki posypać posiekanym drobno świeżym rozmarynem i grillować często obracając do miękkości mięs.