Składniki :
- 1 filet z piersi kurczaka pokrojony w grube kostki
- 2 cebule pokrojona w grube kawałki
- 2 czerwone i żółte papryki pokrojone w spore kawałki
Marynata teriyaki :
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 czubate łyżki miodu
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- sól, chili w płatkach
- 1 przeciśnięty ząbek czosnkku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
Wykonanie :
Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać a następnie zagotować na patelni. Ostudzić i wymieszać z pokrojonym mięsem kurczaka. Odstawić do marynowania na kilka godzin. Następnie nabijać na patyczki do szaszłyków razem z warzywami i grillować na tackach często obracając i smarując dodatkowo pozostałą marynatą.