Składniki :

  • 1 polędwica wieprzowa pokrojona w grube kostki
  • 1 duża puszka ananasa pokrojonego w duże kostki
  • winogrona – jasne lub ciemne – po 2-3 na szaszłyk
  • 1 cebula – opcjonalnie

Marynata-glazura :

  • łyżka tartego imbiru
  • 6 łyżek sosu teriyaki
  • 5 łyżek słodkiego sosu sojowego
  • 3 łyżki sherry
  • 1 łyżka słodkiego sosu śliwkowego
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka masła
  • sól, chili w płatkach [ilość wedle uznania ale szaszłyki powinny być pikantne]

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę do składników na szaszłyki. Na patelni lekko rozgrzać masło aż całkiem się rozpuści, dodać imbir, wszystkie sosy, sherry, czosnek, sok z cytryny, przyprawy i zagotować. Następnie dodać mąkę i rozmieszać całość aż zgęstnieje i będzie kleiste. Wszystkie składniki szaszłyków wrzucić do miski i zalać ciepłą marynatą. Dokładnie wymieszać by marynata obkleiła wszystkie składniki. Odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Wyjąć z lodówki na 3h przed planowanym grillowaniem szaszłyków. Gry składniki i marynata lekko się ociepli można nadziewać składniki na szpadki i od razu grillować na rumiano z obu stron pamiętając, że polędwica to delikatne mięso i jej obróbka cieplna jest szybka.