Składniki :
- 5 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach [najlepiej wybrać gatunek,który się nie kruszy po ugotowaniu]
- ulubiona, dobrej jakości kiełbasa
- kawałek wędzonego boczku [w ilości, która wystarczy na co najmniej po jednym kawałku na każdy szaszłyk]
- 3 cebule
- 1 czerwona, zielona i żółta papryka
- 1 cukinia
- 15 małych pieczarek
- sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Wykonanie :
Na początku należy pokroić ugotowane ziemniaki w dużą kostkę, przyprawić dość obficie przyprawą do ziemniaków i solą i odstawić do marynowania na 30 minut. Następnie przygotować resztę warzyw i mięs krojąc je w możliwie podobnej wielkości kawałki by wszystkie składniki się równo piekły. Następnie przygotowane składniki i zamarynowane ziemniaki nadziewać na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków tak, by wszystkich składników starczyło po równo na wszystkie szaszłyki. Grillować na rumiano i podawać z cacykami i sałatkami.