• 5 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach [najlepiej wybrać gatunek,który się nie kruszy po ugotowaniu]
  • ulubiona, dobrej jakości kiełbasa
  • kawałek wędzonego boczku [w ilości, która wystarczy na co najmniej po jednym kawałku na każdy szaszłyk]
  • 3 cebule
  • 1 czerwona, zielona i żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 15 małych pieczarek
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków

Na początku należy pokroić ugotowane ziemniaki w dużą kostkę, przyprawić dość obficie przyprawą do ziemniaków i solą i odstawić do marynowania na 30 minut. Następnie przygotować resztę warzyw i mięs krojąc je w możliwie podobnej wielkości kawałki by wszystkie składniki się równo piekły. Następnie przygotowane składniki i zamarynowane ziemniaki nadziewać na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków tak, by wszystkich składników starczyło po równo na wszystkie szaszłyki. Grillować na rumiano i podawać z cacykami i sałatkami.