• 2 skrzydła z indyka
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 szklanka łuskanego grochu
  • 2 wysmażone na rumiano białe lub żółte cebule
  • 1 por
  • 1 mały seler
  • 4 pietruszki
  • 3 marchewki
  • główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki

Skrzydła odszumować a gdy wywar będzie czysty dodać przyprawy, usmażoną cebulę, czosnek, pora, selera, kaszę i groch i gotować 30 minut. Po tym czasie dodać utartą na tarce lub pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę i gotować aż całość będzie gotowa. Podawać posypane obficie natką pietruszki. Zupę można lekko zagęścić mąką z odrobiną śmietany lub mascarpone lub pozostawić w wersji lekkiej. Dla urozmaicenia do zupy można dodać groszek lub fasolkę.