Składniki :
- 2 skrzydła z indyka
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 szklanka łuskanego grochu
- 2 wysmażone na rumiano białe lub żółte cebule
- 1 por
- 1 mały seler
- 4 pietruszki
- 3 marchewki
- główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie :
Skrzydła odszumować a gdy wywar będzie czysty dodać przyprawy, usmażoną cebulę, czosnek, pora, selera, kaszę i groch i gotować 30 minut. Po tym czasie dodać utartą na tarce lub pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę i gotować aż całość będzie gotowa. Podawać posypane obficie natką pietruszki. Zupę można lekko zagęścić mąką z odrobiną śmietany lub mascarpone lub pozostawić w wersji lekkiej. Dla urozmaicenia do zupy można dodać groszek lub fasolkę.