Składniki :
- -> 1 podwójna pierś z kurczaka (można więcej i podać na przystawkę na imprezie itp)
- -> jajko (ilość do 1 piersi z kurczaka)
- -> bułka tarta do panierowania
- -> kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego lub innego dowolnego ulubionego np bułki itp
- -> oliwa z oliwek
- -> masło
- -> 4 ząbki czosnku
- -> sok z cytryny
- -> sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- -> sałata masłowa
Wykonanie :
Piersi poprzekrawać na cienkie sznycelki, delikatnie rozbić tłuczkiem lub pięścią, skropić sokiem cytrynowym dość obficie, przyprawić do smaku przyprawami, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto na oliwie z masłem, zdejmować na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pieczywo natrzeć czosnkiem, masłem i oliwą i podpiec w tosterze na rumiano. Na opieczonych tostach kłaść liście sałaty, na sałatę sznycelki i przykrywać drugim kawałkiem tosta. Podawać gorące.