Składniki :

  • -> 1 podwójna pierś z kurczaka (można więcej i podać na przystawkę na imprezie itp)
  • -> jajko (ilość do 1 piersi z kurczaka)
  • -> bułka tarta do panierowania
  • -> kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego lub innego dowolnego ulubionego np bułki itp
  • -> oliwa z oliwek
  • -> masło
  • -> 4 ząbki czosnku
  • -> sok z cytryny
  • -> sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • -> sałata masłowa

Wykonanie :

Piersi poprzekrawać na cienkie sznycelki, delikatnie rozbić tłuczkiem lub pięścią, skropić sokiem cytrynowym dość obficie, przyprawić do smaku przyprawami, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto na oliwie z masłem, zdejmować na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pieczywo natrzeć czosnkiem, masłem i oliwą i podpiec w tosterze na rumiano. Na opieczonych tostach kłaść liście sałaty, na sałatę sznycelki i przykrywać drugim kawałkiem tosta. Podawać gorące.