Składniki :
- 1 polędwiczka wieprzowa pokrojona na grube plasterki porozbijane dłońmi [nie rozbijać tłuczkiem ! polędwiczka jest zbyt delikatna, rozbijanie dłonią w zupełności wystarczy]
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 4 szklanki pomidorków koktajlowych lub czereśniowych
- pół szklanki posiekanej rukoli
- pół szklanki natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- łyżka masła
- łyżka oliwy z chili
Wykonanie :
Na maśle z oliwą wysmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojone na połówki pomidorki i całość smażyć razem co jakiś czas mieszając przez 5 minut. Dodać zieleninę i całość przyprawić do smaku [ilość cukru zależna od stopnia słodkości pomidorków – jeżeli są mocno słodkie można pominąć cukier]. Dodać przyprawione solą i pieprzem polędwiczki i dusić aż mięso będzie miękkie ale nie przesadzić z długością czasu by mięso nie było twarde. Podawać z zasmażanymi ziemniaczkami.