Składniki :

  • 1 polędwiczka wieprzowa pokrojona na grube plasterki porozbijane dłońmi [nie rozbijać tłuczkiem ! polędwiczka jest zbyt delikatna, rozbijanie dłonią w zupełności wystarczy]
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 4 szklanki pomidorków koktajlowych lub czereśniowych
  • pół szklanki posiekanej rukoli
  • pół szklanki natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z chili

Wykonanie :

Na maśle z oliwą wysmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojone na połówki pomidorki i całość smażyć razem co jakiś czas mieszając przez 5 minut. Dodać zieleninę i całość przyprawić do smaku [ilość cukru zależna od stopnia słodkości pomidorków – jeżeli są mocno słodkie można pominąć cukier]. Dodać przyprawione solą i pieprzem polędwiczki i dusić aż mięso będzie miękkie ale nie przesadzić z długością czasu by mięso nie było twarde. Podawać z zasmażanymi ziemniaczkami.