Składniki :

  • 0,7 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 posiekane drobno i usmażone na maśle cebule [do mięsa]
  • 3 posiekane w piórka cebule i usmażone na maśle [jako warstwa do podania sznycli]
  • 2 ząbki czosnku utarte lub przeciśnięte
  • mąka
  • olej do smażenia
  • kasza manna
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, przyprawa do wieprzowiny

Wykonanie :

Do mięsa dodać drobno posiekaną usmażoną i przestudzoną cebulę razem z czosnkiem, przyprawami, jajkiem, kaszą manną i po dokładnym wymieszaniu masy uformować płaskie sznycle. Panierować w mące i smażyć na rumiano na oleju. Podawać na pozostałej usmażonej cebuli w piórkach i serwować do sałatek.