Składniki :
- pęczek zielonych szparagów
- plasterki surowego boczku – po jednym plasterku na jednego szparaga
- bagietka czosnkowa do odpieczenia na grillu
- sos holenderski [może być gotowy]
- domowy sos winegret
- mix dowolnych sałat
- kilka dużych ziemniaków pokrojonych w plasterki, przyprawionych dowolnie i upieczonych na rumiano
Wykonanie :
Ziemniaki po pokrojeniu i przyprawieniu upiec w airfryerze lub piekarniku na rumiano a następnie ułożyć na półmisku sałat i polać klasycznym sosem winegret. Szparagi podgotować w osolonej wodzie połowę czasu normalnego gotowania, wyjąć, lekko przestudzić. Owinąć każdego szparaga w boczek od samej góry do samego dołu by całe warzywo było zawinięte i grillować na rumiano pilnując by boczek się nie spiekł zbyt mocno. Pod koniec grillowania ułożyć kawałki bagietki i ją zarumienić. Gotowe szparagi ułożyć na sałatce z pieczonymi ziemniakami i całość polać sosem holenderskim. Podawać z czosnkowymi grzankami.